Modularna elektro galanterija

Modularna elektro galanterija

Modularna elektro galanterija je standard u novogradnji i renoviranju već neko vreme. Fleksibilnost ovih sistema donosi praktično neograničene funkcionalne i estetske mogućnosti. Kroz ovaj članak ćemo vas upoznati sa tehničkim pojedinostima modularnog sistema, kao i sa izuzetno širokom paletom funkcionalnih i vizuelnih varijacija koje ovaj sistem omogućava.

Razlike u odnosu na standardni sistem

Tradicionalni sistem elektro galanterije podrazumeva prekidače i utičnice koji se sastoje iz dve celine:

  • Elementa koji se ugrađuje direktno u zidnu kutiju (doznu) i
  • Maske koja se montira preko elementa

U ovom sistemu montaža utičnica se radi tako što se svaki element (utičnica ili prekidač) montira zasebno, odnosno u zasebnu zidnu kutiju.

klasični sistem montiranja utičnica

izvor: aling-conel.com

Kod modularnih sistema postoje tri celine: 

  • Ram koji se montira na zidnu kutiju (doznu), u ovom primeru “širine” tri modula
  • Elementi odvojeni po “modulima” koji se montiraju u ram, u ovom primeru širine jednog i dva modula
  • Okvir, odnosno maska koja se montira poslednja preko elemenata
modularni sistem montiranja utičnica

izvor: vimar.com

Upravo ovi moduli su suština modularnog sistema, jer je svaki modul zapravo poseban element koji se zasebno vezuje na instalaciju unutar zidne kutije (dozne). Na ovaj način u okviru jednog okvira može se naći izmedju jednog i 7 (kod nekih proizvođača čak i do 21) zasebnih modula. Neki elementi zauzimaju mesto jednog modula, kao recimo prekidači ili utičnice bez uzemljenja (euro utičnice), dok drugi zauzimaju mesto dva modula, poput utičnica sa uzemljenjem (šuko utičnica) ili čak tri mesta kao što je slučaj sa termostatima za ugradne klima uređaje.

modularne utičnice - moduli

Primer kombinovanja elemenata različite širine u 3M okviru (okviru širine 3 modula). Izvor: vimar.com

Najveća prednost ovog sistema jeste mogućnost da se u jednom okviru nađu moduli različite namene. Tako se na primer na poziciji pored kreveta u spavaćem prostoru u jednom okviru mogu naći euro strujna utičnica, USB prikljčak za punjenje mobilnih uređaja i prekidač za svetlo.

modularna galanterija - primer 3M modula

izvor: vimar.com

Moduli za svaku funkciju

Dok kod standardnog sistema postoji svega nekoliko različitih elemenata, u modularnom sistemu postoje moduli za apsolutno svaku namenu koja vam može zatrebati u stambenom ili poslovnom prostoru.

Počev od najrazličitijih utičnica za sve pozicije i namene, sa zaštitom ili ugrađenim prekidačem, izbor je praktično neograničen. Kod utičnica je bitno pomenuti da postoje i moduli za napajanje preko USB porta. Kako je broj uređaja koji se napajaju preko USB porta sve veći, ovo je odlična prilika da se izbegnu suvišni ispravljači. Ako ugrađujete ovakvu utičnicu, proverite koliku jačinu struje može da obezbedi. Moderni uređaji koji imaju neki od sistema brzog punjenja obično zahtevaju veliku jačinu struje za efikasno punjenje.

modularna galanterija - tipovi uticnica

Utičnice za svaku poziciju. Izvor: vimar.com

modularna galanterija - različiti standardi

Modularne utičnice proizvode se po standardima za različita tržišta. Izvor: vimar.com

Multimedijalni priključci su sa razvojem tehnologije sve brojniji. Sa modularnim sistemom imate priliku da sve priključke za prenos podataka, slike i zvuka ukomponujete u isti vizuelni stil i ujedno izbegnete gomilu neurednih kablova.

multimedijalne utičnice

Primeri multimedijalnih priključaka: RJ45, RJ12, VGA, HDMI, TV-FM-SAT, Stereo, 3 RCA... Izvor: vimar.com

Čak ni korisnici koji žele da u svom domu iskoriste sve prednosti moderne tehnologije neće biti razočarani. U ponudi modularnih elemenata postoje rešenja za brojne sisteme, od zvučnika, senzora pokreta, Wi-Fi access poinata i čitača kartica do mnogobrojnih opcija za kontorolu klimatizacije i grejanja. Ovako široka paleta modula omogućava potpunu vizuelnu usklađenost sve elekto galanterije u okviru jednog objekta.

moduli specijalne namene

Moduli specijalne namene za sve zahteve savremenog načina života. Izvor: vimar.com

Ograničen izbor stilova elemenata za kontrolu smart home sistema i njihovo uklapanje sa ostalom galanterijom često projektantima zadaje prilične glavobolje. Srećom vodeći brendovi modularne galanterije nude svoja smart home rešenja, kao i uređaje koji su kompatibilni sa globalnim standardima, čime se stvara mogućnost ujednačenosti u stilu galanterije.

smart home moduli

Rešenja za smart kontrolere i uređaje postoje u svim opcijama stilova i materijala. Izvor: vimar.com

Pored standardnih “rocker” ili “klik-klak” prekidača, postoje i razne opcije tastera i aksijalnih prekidača. Moderne serije svedenih minimalističkih linija izgledaju fenomenalno u kombinaciji sa ravnim aksijalnim prekidačima. Izbor tipa prekidača ipak nije čisto vizuelni momenat, “doživljaj” korišćenja prekidača je takođe bitan. Tihi tasteri se savršeno uklapaju u minimalističke prostore dok zvučni “rocker” prekidači daju potpuno drugačiji osećaj i više priliče klasičnijim prostorima. Za veće sisteme, poput hotela, bitna prednost je i mogućnost označavanja prekidača piktogramima.

Vimar prekidači

Kod modularnih prekidača postoje obično i opcije LED indikacije i oznaka namene u vidu piktograma. Izvor: vimar.com

Vizuelne varijacije

Iako su funkcionalne karakteristike i prilagodljivost ovog sistema neuporediv napredak u odnosu na standardni sistem, apsolutno najveći utisak na korisnike ostavlja široka paleta materijala i stilova koji se nude kroz sisteme modularne galanterije. Kombinacijom oblika i materijala lako je odgovoriti na zahteve svakog stila uređenja enterijera, bilo da se radi o modernim ili kasičnijim prostorima.

Vimar stilovi

Široka paleta stilova omogućava potpunu prilagodljivost svakom prostoru, bilo da se radi o ultra modernom penthausu ili o salonskom stanu iz polovine prošlog veka. Izvor: vimar.com

Vimar stilovi

Oblikovna raznolikost omogućava projektantima savršeno uklapanje sa geometrijom prostora. Izvor: vimar.com

Kako se trendovi u dizajnu enterijera menjaju, postaje sve važnije da se materijalizacija i stil detalja vizuelno uklopi u prostor i u njega unese dinamiku i osećaj povezanosti sa celinom. U skladu sa nastojanjem novih dizajnerskih trendova da teže prirodnim materijalima i palete materijala većine brendova modularne galanterije postaju sve bogatije materijalima poput kože, drveta, kamena i metala toplih kolorita.

paleta materijala prekidača i utičnica

Paleta materijala, od stakla, preko kože i drveta do kamena i metala. Izvor: vimar.com

Paleta materijala je dovoljno široka da zadovolji potrebe svakog ukusa, kao i da vizuelno poveže elemente galanterije sa nekim drugim detaljima u prostoru.

paleta materijala prekidača i utičnica

Mogućnost povezivanja materijalizacije detalja u prostoru od neprocenjive je važnosti za postizanje osećaja harmonije i balansa. Izvor: vimar.com

U nekim slučajevima potrebno je materijal galanterije uskladiti sa pozadinom, odnosno zidom na koji se montira. U ovakvim slučajevima posebno su zgodni okviri od prirodnog kamena.

utičnica - kamen

Primer savršenog uklapanja galanterije sa materijalizacijom zida. Izvor: vimar.com

Fleksibilnost

Posebnu pogodnost predstavlja i mogućnost izmene elemenata u okviru jedne kutije i nakon završetka radova. Ukoliko bi posle nekog vremena provedenog u prostoru uvideli da vam na nekom mestu zapravo nije potrebna utičnica sa uzemljenjem, ali bi vam dobro došla dodatna utičnica bez uzemljenja, moguće je za samo nekoliko minuta i sa osnovnim alatom zameniti jednu utičnicu sa uzemljenjem koja zauzima dva modula za dve utičnice bez uzemlljenja koje zauzimaju po jedan modul.

Izuzetna fleksibilnost postoji i kod maski. Ako se odlučite da osvežite izgled vašeg životnog prostora, nema potrebe da potpuno menjate elektro galaneriju. Za svega nekoliko minuta možete postojeće maske zameniti novim, druge boje, materijala ili čak oblika.

Dostupnost

Na našem tržištu najzastupljeniji su renomirani brendovi, kao što su Schneider Electric, Vimar, Legrand i domaći Aling Conel.

Cene znatno variraju u zavisnosti od brenda i izabranog stila, a najveće razlike javljaju se kod izbora okvira, odnosno maski. Klasični okviri od legura plastike obično su najpristupačniji dok je za okvire od prirodnog kamena obično nephodno odvojiti najviše sredstava. 



Idealan raspored utičnica po prostorijama [sa šemama]
Idealan raspored utičnica po prostorijama [sa šemama]

Pozicioniranje električnih utičnica je jedna od prvih stavki koje treba osmisliti pre početka izvođenja radova na renoviranju. Kako bi precizno i efikasno pozicionirali električne utičnice neophodno je prethodno detaljno razraditi projekat enterijera.

Ostavi komentar:
Odgovori
+ 4
Srba
2.10.2021. 22:56

Odlično napisan tekst!