Priprema za projekat renoviranja stana

Priprema za projekat renoviranja stana

Renoviranje stana je izuzetno interesantan poduhvat koji vam omogućava da stvorite prostor po vašoj meri u kojoj ćete vi i vaša porodica provesti mnogo lepih trenutaka.

Osim radosti koje donose, ovakvi projekti mogu, na žalost, biti i prilično stresni ako se ne isplaniraju i ne promisle unapred. Evo naših saveta kako da vaš projekat renoviranja bude zanimljivo i ugodno iskustvo za sve koji u njemu učestvuju.

Definišite kakav prostor vam je potreban

Funkionalnost prostora mora uvek biti na prvom mestu, razmislite o vašim trenutnim potrebama ali i o mogućim promenama u bliskoj budućnosti. Ako postoji mogućnost za promenu namena ili dimenzija nekih prostorija odredite prioritete i definišite tačno šta bi voleli da postignete u vašem novom prostoru. Kod većih izmena u građevinskom smislu, poput rušenja ili pomeranja zidova obavezno konsultujte arhitektu pre početka radova.

Izaberite vizuelni stil za novi izgled vašeg stana

Inspiracija za razne stilove u dizajnu enterijera nikada nije bila dostupnija. Iskoristite ovu priliku da pronađete idealan stil po vašem ukusu. Izdvojite vreme da definišete paletu boja i materijala koje želite da koristite. Detaljno isplanirajte izgled svog novog prostora pre nego što krenete u bilo kakve radove. Neke stvari, poput elektro instalacija, je potrebno definisati na samom početku projekta. Ako se ne osećate sigurno u pogledu formiranja stila i planiranja prostora najbolje je da potražite savet i pomoć arhitekte.

Precizirajte budžet unapred

Budžet je jako bitan deo u svakom projektu renoviranja. Planiranje budžeta zahteva dosta pažnje kako bi se izbegla iznenađenja. Postoji nekoliko opštih faktora koji utiču na definisanje budžeta, pre svega koliko dugo planirate da stanujete u prostoru koji renovirate. Ukoliko renovirate stan u kome planirate da ostanete duže, svakako bi bilo dobro izdvojiti nesto više novca za kvalitetne materijale i instalacije. Istažite opcije finansiranja renoviranja, postoje namenski krediti koji vam mogu dosta pomoći. Ukoliko planirate da sarađujete sa arhitektom i izvođačem radova kontrola troškova je znatno lakša. Ako se odlučite da samostalno vodite projekat, izdvojite dovoljno vremena da temeljno istražite sve troškove. Građevinski projekti se retko izvedu bez iznenađenja, obavezno isplanirajte nešto veći budžet koji će ispratiti eventualne nepredviđene troškove.

Odredite rok za izvođenje radova

Bez jasno definisanih rokova, renoviranje se može jako odužiti. Detaljno proučite koliko svaka od etapa u izvođenju traje, kao i kojim redosledom se segmenti moraju izvoditi. Neki poslovi se mogu preklapati, dok su neki potpuno zavisni od prethodnih. Imajte na umu i da vremenske prilike utiču na rokove zbog sušenja materijala, posebno u grubim radovima. Kao i sa budžetom, uvek planirajte nešto vremena I za nepredviđene situacije i njihovo rešavanje. Najbolji savet koji vam možemo dati je da nikako ne radite na brzinu. Svaki posao, a posebno građevinski će biti kvalitetnije urađen u razumnom roku.

Odlučite se za saradnju sa izvođačem radova ili za samostalnu organizaciju

Ovaj korak je jako bitan i ne bi mu trebalo pristupiti olako. Veliki broj ljudi će se rado prihvatiti samostalne organizacije izvođenja, nesvesni neophodnog vremena koje treba posvetiti ovom poduhvatu. Naravno da samostalna organizacija ima svoje prednosti, pre svega u finansijskom pogledu, ali treba realno sagledati količinu posla koji bi preuzeli na sebe. Organizacija i nadgledanje izvođenja radova zahteva stalnu prisutnost, nabavke materijala, konstantnu komunikaciju I sinhronizaciju radnika. Imajte na umu da iako je ova opcija  finansijski ispaltivija obično znači duži rok I znatno viši nivo stresa u toku izvođenja. Svaka od opcija ima svoje prednosti i mane, realno sagledajte vaše iskustvo i raspoloživost vašeg vremena i odlučite koja opcija je prava za vas u datom trenutku.



Šta sa šutom nakon renoviranja stana?
Šta sa šutom nakon renoviranja stana?

Kako odmiču grubi radovi na renoviranju stana, šuta je sve više. Šta uraditi sa njim kada se renoviranje završi?

Ostavi komentar: