Šta sa šutom nakon renoviranja stana?

Šta sa šutom nakon renoviranja stana?

Kako odmiču grubi radovi na renoviranju stana, šuta je sve više. Šta uraditi sa njim kada se renoviranje završi?

Svaka od grubih faza u renoviranju stana nosi sa sobom velike količine šuta. Rušenje zidova, skidanje pločica, pa čak i izbijanje prozora i vrata su samo neke od faza u kojima se gomila šuta povećava. Nakon završetka radova treba se nekako pozabaviti njime.

U svakom gradu postoji komunalna služba koja je zadužena za odnošenje šuta. Na primer, u Beogradu je to JKP "Gradska čistoća". Oni nude uslugu odvoženja šuta po vrlo pristupačnim cenama. Potrebno je da pozovete njihov pogon na vašoj opštini i oni će vam doneti džakove u koje ćete spakovati šut. Kada završite, potrebno je da šut iznesete ispred zgrade i da im javite da ste završili. U trenutku pisanja teksta, cena usluge je 1080 RSD/m3. JKP "Gradska čistoća" računa da je za jedan kubni metar potrebno 16 džakova. Gledano čak i sa finansijske strane, ova ponuda je jako dobra, jer u slobodnoj prodaji 16 džakova košta bar 500 dinara.

U Novom Sadu, za ove poslove je zaduženo JKP "Čistoća". Odnose šut u kontejnerima od 5m3.

U Nišu je nadležno JKP "Mediana".

I u svakom drugom gradu postoji slična komunalna služba koja se bavi odnošenjem šuta.

Imajući u vidu težinu džakova za šut, najbolje bi bilo da sa majstorom dogovorite i da vam iznese šut ispred zgrade. Metar kubni vam se može učiniti kao mnogo šuta, ali samo obijanjem jednog kupatila bez problema možete "nakupiti" nekoliko kubika šuta.

Na žalost, jedan deo ljudi i dalje ne shvata da bacanje na divlje deponije nije najbolje rešenje. Potrudite se da taj šut završi na za to predviđenom mestu. Neodgovorni sugrađani i dalje ostavljaju šut pored kontejnera. Kamioni koji nose komunalni otpad neće odneti šut, za to postoje posebna vozila. Vozila koja se bave odvoženjem šuta i kabastog smeća idu prvog vikenda u mesecu. Šut u tim slučajevima stoji pored kontejnera do sledećeg prvog vikenda u mesecu, što pravi problem svim građanima.

Osim zvaničnih komunalnih preduzeća, mnoge privatne firme se bave odvozom šuta. Ako koristite njihove usluge, raspitajte se gde odlažu šut koji odvoze. Neki od njih će se odlučiti da šut odlože na neku divlju deponiju, a vama će za to još i naplatiti.

 

Upravo, uhvaćeni na delu, ali i naterani da vrate..danas ćemo kontaktirati i vlasnike dotične firme za selidbe da vidimo kako posluju, i kako će da participiraju u ekologiji..inače tek očišćena deponija tokom akcije 21/09..a takođe i pravac ka vrtiću Obdanište Oblačak ... ideje? Komunalna Policija Grada Beograda Beokom Za manje smeća i više sreće - Zero & Low Waste Serbia Ekostar Pak Zvezdara Teatar Beokom Beograd živi Dnevna doza prosečnog Srbende Dnevna doza imbecilnosti

Posted by Moje naselje on Уторак, 01. октобар 2019.


Priprema za projekat renoviranja stana
Priprema za projekat renoviranja stana

Renoviranje stana je izuzetno interesantan poduhvat koji vam omogućava da stvorite prostor po vašoj meri u kojoj ćete vi i vaša porodica provesti mnogo lepih trenutaka.

Ostavi komentar: