Zašto pametni prekidači i dimeri zahtevaju nulu

Zašto pametni prekidači i dimeri zahtevaju nulu

Velika većina pametnih prekidača za svetlo i dimera zahteva da se do njih dovedu tri žice, umesto dve.

Pametne prekidače i dimere je moguće kontrolisati daljinski, preko Interneta, mnoge čak i glasom - korišćenjem Google Assistant-a ili Amazon Alexa-e. Za kontrolu se koristi mobilna aplikacija koju svaki proizvođač uređaja obezbrđuje svojim korisnicima.

Da bi uređaj mogao da bude povezan na Internet, potrebno je da mu sve vreme radi deo elektronike koji služi za povezivanje na mrežu (Wi-Fi). Taj deo uređaja mora da radi čak i kada je svetlo isključeno! Kod klasične izvedbe prekidača, struja kroz uređaj protiče samo kada je svetlo uključeno.

Zbog toga je potrebno da se do prekidača iz razvodne kutije dovede i treća žica. Osim dolazne i odlazne faze, potrebno je dovesti i nulu (neutralni provodnik). To će uređaju omogućiti da razdvoji strujno kolo za mrežu od onog za osvetljenje i tako neprekidno bude povezan na Internet.

Adaptacija postojećih instalacija nije uvek jednostavna. Ako kablovi ne idu kroz bužir nego su umalterisani u zid, ne preostaje vam ništa drugo ostim štemovanja zida. Zato je najbolje da pri renoviranju stana do svakog mesta za prekidač razvučete i nulu, bez obzira na to da li ćete odmah ugraditi neki od pametnih uređaja.

Dimeri i prekidači koji ne zahtevaju nulu

Na tržištu su dostupni i pametni dimeri i prekidači koji ne zahtevaju treću žicu. Oni rade na malo drugačijem principu. Da bi zatvorili strujni krug, oni sve vreme propuštaju mali napon prema potrošaču (svetlu), što im omogućava da sve vreme budu na mreži.

Potencijalni problemi

Kod ovakve izvedbe, potrošač je sve vreme pod naponom. Struja koja prolazi kroz kolo nije dovoljna da upali sijalicu, ali je dovoljna da napaja prekidač ili dimer. Problem se može javiti kod modernih sijalica koje troše malo struje i koje se mogu aktivirati malim naponom.

Ako nije prikljčen neutralni provodnik, prekidač ili dimer će struju za spopstveno funkcionisanje obezbediti iz strujnog kola potrošača, pa će se primetiti pad napona na potrošaču. U prevodu, sijalica priključena na isti prekidač/dimer neće svetleti punim intenzitetom ako nula nije dovedena na prekidač. To znači da biste morali da takvu sijalicu zamenite nekom veće snage da bi sijala istim intenzitetom.



Čemu služe pametne kuće
Čemu služe pametne kuće

Vodič kroz neke od mogućnosti smart home sistema. Šta sve mogu i čemu služe.

Vrste smart home sistema
Vrste smart home sistema

Smart home koncept je veoma privlačan skoro svakom ko se sa njim upozna. Velika većina misli da je to za njih preskupo. To ne mora da bude baš tako.

Kada renovirate stan, izvucite nulu do svih prekidača
Kada renovirate stan, izvucite nulu do svih prekidača

Ako renovirate stan, bez obzira na to da li planirate da u njega ugradite neki od smart home uređaja, do svakog prekidača za svetlo dovedite žicu za nulu.

Ostavi komentar: