Klasična WC šolja, monoblok ili ugradni vodokotlić

Klasična WC šolja, monoblok ili ugradni vodokotlić

Ovu odluku morate doneti pre renoviranja kupatila. Od nje zavisi priprema vodovodnih i kanalizacionih cevi. U svakom slučaju, morate se prvo konsultovati sa majstorom koje su opcije u vašem kupatilu moguće.

Klasične WC šolje su za današnje kriterijume estetike pomalo prevaziđene. I pored toga, one i dalje imaju svoje kupce koji ih biraju zbog cene, praktičnosti montiranja, ili zbog kvaliteta ispiranja. Samostalne wc šolje mogu da se priključe gotovo na sve vrste elemenata za ispiranje - ispirače, niskomontažne ili visokomontažne vodokotliće i sve vrste ugradnih vodokotlića.

Moderne WC šolje se mogu naći u mnogim oblicima, a oblik može uticati i na ispiranje. Postoje WC šolje sa centrifugalnim ispiranjem i one kod kojih voda ispira šolju celim obimom.

WC šolje mogu da se dele i na klasične oslonjene na pod i konzolne koje se kače na ugradne vodokotliće. Šolje oslonjene na pod mogu imati odvod u zidu (baltik) ili u podu (simplon).

Konzolne (viseće) WC šolje

Konzolne šolje su moderne i imaju najbolji kvalitet ispiranja koji se oslanja na veliku zapreminu ugradnog vodokotlića (oko 9l kod Geberita, gde 7,5 litara učestvuje u ispiranju). Veća količina vode, koja produžuje interval ispiranja, povećava šanse za kvalitetan odvod sadržaja. Prednost konzolnih WC šolja je i to što se pod ispod njih može jednostavno očistiti, dok kod klasične šolje il monobloka nije lako dohvatiti prostor iza nje.

Ugradni vodokotlić

Ako prostor dozvoljava, preporučujemo vam da montirate ugradni vodokotlić sa konzolnom šoljom. Ako je moguće, treba ga ukopati u zid. Ako nema mesta, može se i nasloniti na zid. U svakom slučaju, on se zatvara pločicama, a estetski utisak se dodatno popravlja i velikim izborom tastera za puštanje vode.

Mnogi se plaše ugradnih vodokotlića zbog održavanja, ali praksa je pokazala da to nije problem.

Monoblok

Monoblok se javio kao prelaz sa klasičnih na moderne WC šolje. U jednom proizvodu imamo i šolju i vodokotlić. Na tržištu se nudi veliki izbor stilova monoblokova, od klasičnih do modernih. Njihova estetika je posebna, a mišljenja o njoj su veoma podeljena.



Da li uzidati kadu ili je staviti na konstrukciju
Da li uzidati kadu ili je staviti na konstrukciju

Za ugradnju kade postoje bar dva standardna načina. Svaki ima svoje prednosti i mane.

Tuš kabina, klasična kada ili slivnik u podu
Tuš kabina, klasična kada ili slivnik u podu

Jedna od najčešćih dilema pri renoviranju kupatila je da li ugraditi klasičnu kadu, tuš kabinu, slivnik na podu...

Ostavi komentar: