Tuš kabina, klasična kada ili slivnik u podu

Tuš kabina, klasična kada ili slivnik u podu

Jedna od najčešćih dilema pri renoviranju kupatila je da li ugraditi klasičnu kadu, tuš kabinu, slivnik na podu...

Odgovor na ovo pitanje je - ZAVISI. Odluku o tome treba da donesete na osnovu nekoliko faktora.

Klasična kada

Klasične emajlirane kade danas nije lako nabaviti, a i njihov kvalitet nije tako dobar kao nekada. U ponudi su uglavnom plastične, akrilne kade. I ako su plastične, mogu se uzidati i obložiti pločicama, ili mogu stajati na metalnoj konstrukciji i biti obložene plastičnom oblogom.

Kada birate kadu, najbolje je da uzmete onu koja deluje da joj je plastika kvalitetna. Kod jeftinijih se dešavaju rayni defekti, kao što je raydvajanje plastičnih slojeva, pa čak i pucanje kade.

Ako želite da uštedite novac, možete se odlučiti za nekog od domaćih proizvođača. Naravno, postoje i luksuznije varijante. Najveće prednosti kada su to što se u njima možete opustit uz neku aroma terapiju i što je decu najlakše kupati u kadi.

Tuš kada / tuš kabina

Tuš kabine su dobre zbog toga što zauzimaju najmanje mesta. Mogu se praviti i po meri, tako da se lakše mogu uklopiti u kupatila nestandardnih dimenzija. Cene za kineske modele su pristpačne, ali je i kvalitet u skladu sa tim. Najbolja varijanta je tuš kabina po meri, ali je i najskuplja, pa zbog toga mnogo ljudi odustaje od nje.

Saveti koji važe za kupovinu klasične kade su primenjivi i pri navaci plastične (akrilne) tuš kade.

Slivnik na pločicama u podu

Treba ga planirati unapred, zahteva da se pripremite za ugradnju odvoda kroz pod. Moderne varijante jako lepo izgledaju. Dobra stvar kod njih je to što ako se dobro napravi pad vode prema slivniku, nije neophodno oziđivati prostor za tuširanje, mada se to uvek preporučuje, da biste zaštitili ostatak kupatila od vode.

Prostor

Ako je vaše kupatilo izrazito malo, onda nema dileme - u veoma malim kupatilima jednostavno nema mesta za kadu (najmanje kade su otprilike 120x70 cm). U toj situaciji moguća rešenja su ugradnja tuš kade (ili tuš kabine) ili slivnika u podu. Dimenzije najmanjih tuš kada i tuš kabina su 80x80 cm.

Deca

Ako imate malu decu, onda je sigurno mnogo bolje ugraditi standardnu kadu. Deca uživaju u brčkanju. Veoma je bitna jedna stvar koju budući roditelji previđaju. Kada dete može samostalno da stoji i kada ga treba "zaprati", mogo je lakše to uraditi u kadi. Dete ima gde da se drži (za ivicu kade), a vi i ostatak kupatila nećete ostati mokri. Nepraktičnost rešenja koje podrazumeva samo slivnik na pločicama na podu ne vredi ni pominjati.

Stariji članovi domaćinstva

Starijim članovima domaćinstva sigurno će mnogo više prijati tuš kada ili slivnik u podu nego klasična kada. Kada sustignu godine, ulazak u kadu može biti komplikovan.

Hedonizam

Ako uživate u opuštanju u napunjenoj kadi, za vas je jedina dilema da li ugraditi klasičnu kadu ili onu sa hidromasažerima.



Da li uzidati kadu ili je staviti na konstrukciju
Da li uzidati kadu ili je staviti na konstrukciju

Za ugradnju kade postoje bar dva standardna načina. Svaki ima svoje prednosti i mane.

Klasična WC šolja, monoblok ili ugradni vodokotlić
Klasična WC šolja, monoblok ili ugradni vodokotlić

Ovu odluku morate doneti pre renoviranja kupatila. Od nje zavisi priprema vodovodnih i kanalizacionih cevi. U svakom slučaju, morate se prvo konsultovati sa majstorom koje su opcije u vašem kupatilu moguće.

Ostavi komentar:
Odgovori
0
Žarko Radovanović
26.8.2020. 23:52

Ми смо се ипак одлучили за каду. Једина мана је компликованији улазак. Али, деца је обожавају 😀 А родитељ који купа дете у туш кабини ће увек после тога изаћи и сам окупан. Још они који ни не озидају кабину, него ставе сливник на под... 😂😂