Protivklizne keramičke pločice

Protivklizne keramičke pločice

Ako ste nekada pogledali ambalažu keramičkih pločica, sigurno ste se upitali šta znače sve one oznake. Među oznakama karakteristika keramičkih pločica, jedna se odnosi na to kojoj klasi protivkliznosti ona pripada.

Protivkliznost keramičkih pločica je uglavnom povezana sa bezbednošću upotrebe. Kad se keramičke pločice ugrađuju u objekte javne upotrebe, protivkliznost pločica je definisana propisima. Te propise bi bilo dobro ispoštovati i pri izboru keramike i za privatne objekte zato što su one uspostavljene od strane stručnog osoblja.

Po normama Evropske Unije, koje se zahtevaju i kod nas, pločice se prema protivkliznosti kategorizuju u grupe od R9 do R13, tako da su u kategoriji R9 pločice koje imaju najniži nivo protivkliznosti, a u R13 one koje se najmanje klizaju.

R9

Pločice ove kategorije imaju glatku mat glazuru. To znači da su klizave kada su mokre. Pogodne su za sve primene u unutrašnjim prostorima stanova, u ulazima zgrada, bolničkim sobama, natkrivenim prostorima... Ako se koriste u kupatilu, pre nego što izlazite iz kade ili tuš-kabine, morate na pod staviti peškir ili neku prostirku.

R10

Pločice iz kategorije R10 uglavnom imaju glaziranu mat površinu. Klizave su kada su mokre. Osim kupatila, u kojima je bitno da na pod postavite peškir ili prostirku, mogu koristiti za kuhinje, hodnike, dnevne sobe, prodavnice, radionice...

R11

Ova klasa protivkliznosti keramičkih pločica već označava specijalizovani proizvod. Koriste se na mestima koja su često izložena vlazi. Neki od objekata gde se zahtevaju ovakve pločice su: velike kuhinje, perionice, radionice sa vlažnom površinom

R12

Pločice sa oznakom ove klase su napravljene prvenstveno da bi zadovoljile zahteve protivkliznosti, pa tek onda estetike. Njihova glazura je izlivena od materijala koji imaju pojačan koeficijent trenja i koriste se u svim prostorima pod uslovom da nema nekih veoma strmih nagiba i da nisu izložene snažnom habanju. Otporne su na dejstvo mlečne kiseline, pa se mogu koristiti i u mlekarama, mesarama...

R13

Keramika ovih karakteristika će zadovoljiti sve karakteristike protivkliznosti. Pogodna je za sve primene u stambenim i poslovnim prostorima, a mogu se polagati oko bazena i javnih tuševa.
 



Kako odabrati keramičke pločice
Kako odabrati keramičke pločice

Keramičke ili granitne, velike, male ili mozaik, glatke ili hrapave, jednobojne, šarene ili u kombinaciji sa bordurom... Pri odabiru treba biti vrlo pažljiv, jer se greške teško ispravljaju.

Zamena napukle pločice
Zamena napukle pločice

Napuklu pločicu možete sami zameniti prateći ovaj jednostavan vodič.

Ostavi komentar: