Zamena napukle pločice

Zamena napukle pločice

Napuklu pločicu možete sami zameniti prateći ovaj jednostavan vodič.

Podne pločice najčešće pucaju usled habanja ili padova teških ili oštrih predmeta na njih. Zidne pločice najčešće pucaju kada ih udarite, ili usled nekih ozbiljnijih problema, kao što je sleganje zgrade, problema sa cevima...

U svakom slučaju, verovatno ćete nekada imati potrebu da zamenite jednu (ili par komada) napuklu pločicu. Naši saveti će vam pomoći u tome. Obavezno nosite zaštitne naočare i rukavice tokom ovih radova!

Korak 1: Skidanje fuge

Nožić za struganje fuga

Prvo morate očistiti (ogrebati) fugu oko oštećene pločice. Za to postoje specijalizovani alati (špahtle), koje možete nabaviti u prodavnicama alata ili bolje opremljenim farbarama. Kada skinete fugu oko pločice, odvojili ste je od okolnih pločica i smanjili rizik da i one popucaju dok vadite oštećenu pločicu.

Korak 2: Lomljenje pločice

Na oštećenu pločicu postavite komad tkanine (peškir) i udarite (ne previše jako) čekićem. Tako ćete izlomiti napuklu pločicu, pa ćete je lakše ukloniti u delovima.

Korak 3: Uklanjanje oštećene pločice

Skidanje polomljene pločice

Za uklanjanje pločice koristite čekić i sekač (klin) ili dleto (poslužiće bilo šta dovoljno oštro i čvrsto). Temeljno očistite i lepak ispod, da biste napravili mesta za novu pločicu. Ostatke lepka uklonite detaljno, a zatim očistite i usisajte mesto na kom je bila pločica.

Korak 4: Lepljenje nove pločice

Lepljenje pločice

Nazubljenom gletericom nanesite lepak na podlogu, malo i na pločicu. Utisnite je na njeno mesto i odvojite krstićima od okolnih pločica, da biste je pravilno pozicionirali. Uklonite višak lepka.

Korak 5: Fugovanje

Novu pločicu možete da fugujete nakon isteka najmanje 24 sata od lepljenja. Nemojte žuriti, jer ako isfugujete prerano, pre nego što voda iz lepka ispari, može se desiti da fuga potamni i dobije neželjenu boju. Nemojte je opterećivati bar još 24 sata.
Da bi se izbeglo da se zamenjena pločica razlikuje od ranije ugrađenih (po dimenziji i nijansi), dobro je da se pri kupovini pločica napravi rezerva.



Protivklizne keramičke pločice
Protivklizne keramičke pločice

Ako ste nekada pogledali ambalažu keramičkih pločica, sigurno ste se upitali šta znače sve one oznake. Među oznakama karakteristika keramičkih pločica, jedna se odnosi na to kojoj klasi protivkliznosti ona pripada.

Kako odabrati keramičke pločice
Kako odabrati keramičke pločice

Keramičke ili granitne, velike, male ili mozaik, glatke ili hrapave, jednobojne, šarene ili u kombinaciji sa bordurom... Pri odabiru treba biti vrlo pažljiv, jer se greške teško ispravljaju.

Ostavi komentar: