Kako odabrati keramičke pločice

Kako odabrati keramičke pločice

Keramičke ili granitne, velike, male ili mozaik, glatke ili hrapave, jednobojne, šarene ili u kombinaciji sa bordurom... Pri odabiru treba biti vrlo pažljiv, jer se greške teško ispravljaju.

Kada krenete u renoviranje kupatila, kuhinje, terase, ili nekog drugog dela doma, otvara se mnogo pitanja vezanih za keramičke pločice. Bitno je da u odabiru budete pažljivi, jer je eventualne greške nemoguće ispraviti bez lupanja već postavljenih pločica, kupovine i postavljanja novih.

Prostor

Najpre morate znati za koji prostor su vam potrebne pločice. Ne postavljaju se iste pločice u kupatilo, na stepenište i u neko industrijsko postrojenje. Prostor će odrediti skup minimalnih karakteristika koje pločice moraju da zadovolje. Postoji razlika između zidnih i podnih pločica (podne se mogu postavljati i na zid, ali ne i obrnuto). Takođe, razlikujemo i pločice namenjene za postavljanje u zatvorene prostore i one za postavljanje napolju (spoljne mogu da se postavljaju i unutra, ali ne i obrnuto). U bitne karakteristike spadaju i protivkliznost, otpornost na hemikalije...

Stil i boja

Razmislite kakav vizuelni efekat želite da postignete u svom prostoru, da li pločice treba da budu modernog dizajna ili klasične, svetle ili tamne, velike ili male...

Ako vam je potrebna pomoć u renoviranju stana, najbolje je da se obratite arhitekti koji se bavi uređenjem enterijera. Ideje možete pronaći i na Internetu. Većina salona keramike ima izložene ambijente koji prikazuju kako se uklapaju serije pločica i sanitarija koje prodaju. Saloni keramike nude i besplatnu izradu 3D modela prostora, tako da možete lakše da zamislite kako će pločice koje ste odabrali izgledati u vašem prostoru.

Cena

Nakon odabira stila i boje, treba da razmislite o cenovnom rangu pločica koji vam je dostupan. Na tržištu se nude pločice u velikom cenovnom rasponu. Ako pratite popuste i akcije, možete ih naći već za 5€ po m2, prosečna cena je oko 10€ po m2, a ima i onih koje koštaju i preko 100€ po m2...

Kvalitet je uglavnom proprcionalan ceni. Dopadljiv dizajn prisutan je kod svih vrsta pločica, bez obzira na cenu, ali pri odabiru prednost dajte kvalitetu, koji će biti propraćen dobrim dizajnom. 

Održavanje

Osim toga, treba u obzir uzeti i lakoću njihovog održavanja. Hrapave pločice se teško klizaju, ali i teško održavaju. One sa najsjajnijom glazurom je najlakše prati i brisati.

Kada ste u potpunosti definisali kakve su vam pločice potrebne, ostaje vam da počnete da obilazite salone keramike. Gledanje pločica na Internetu ne može da zameni gledanje uživo, slike na sajtovima nisu verodostojne. Pretraga sajtova salona keramike ipak treba da prethodi obilascima salona, da biste upoznali sa trenutnom ponudom salona i na taj način suzili izbor onih koje ćete posetiti.



Protivklizne keramičke pločice
Protivklizne keramičke pločice

Ako ste nekada pogledali ambalažu keramičkih pločica, sigurno ste se upitali šta znače sve one oznake. Među oznakama karakteristika keramičkih pločica, jedna se odnosi na to kojoj klasi protivkliznosti ona pripada.

Zamena napukle pločice
Zamena napukle pločice

Napuklu pločicu možete sami zameniti prateći ovaj jednostavan vodič.

Ostavi komentar: