Koliko košta renoviranje kupatila

Koliko košta renoviranje kupatila

Renoviranje kupatila je skupo, tako da je pre početka radova potrebno predvideti troškove što preciznije.

Potpuno precizno planiranje troškova renoviranja kupatila je moguće samo u teoriji, jer se u praksi skoro uvek dešava da se predviđeni budžet premaši. Toga treba biti svestan od samog starta, i domah odvojiti veću količinu novca od one koja se čini realnom. Sve ovo se radi sa ciljem da se izbegne nezadovoljstvo kada shvatimo da je realna činjenica da naš budžet ne može ispratiti naše želje.

Cena renoviranja kupatila može značajno da varira, naravno u zavisnosti od dva faktora: cene materijala i cene rada majstora.

Majstori koji će vam proći kroz kupatilo su uglavnom (redom): vodoinstalater, električar, keramičar, ponovo vodoinstalater, ponovo električar, moler. Za svaku od ovih usluga možete naći majstore u veoma različitim cenovnim kategorijama, pa nije lako napraviti precizan plan troškova. Savet koji vam možemo dati je da dobrog majstora treba platiti, a i sačekati (da ima vremena da počne da radi kod Vas).

Primeri cena renoviranja kupatila

Na sledećim primerima ćemo pokazati kako se cena renoviranja kupatila može drastično razlikovati u zavisnosti od cene (i kvaliteta) ugrađenih materijala i cene rada majstora. Za primer će nam poslužiti 3 varijante renoviranja kupatila - jeftina, srednja i luksuzna. U našem primeru, kupatilo je veličine 2m x 2m, što znači da u njega treba ugraditi oko 24m² pločica, odnosno da moramo nabaviti bar 27m².

Cene su orjentacione i služe samo kao ilustracija. Prikazane cene su u evrima, radi lakšeg računanja.

Cene renoviranja kupatila
  Jeftina varijanta Srednja varijanta Luksuzna varijanta
  Skromno kupatilo sa proizvodima koji daju dobar odnos cene i kvaliteta. Uračunate su minimalne cene majstorskih usluga. Svi proizvodi su srednje klase po ceni i kvalitetu. Uračunate su prosečne cene majstorskih usluga. Svi proizvodi su odličnog kvaliteta i visoke cene. Uračunate su cene majstorskih usluga koje prate kvalitet potrebnih radova.
Pločice 270 € 400 € 810 €
Keramičar 210 € 270 € 320 €
Vodovodni materijal i rad 200 € 250 € 300 €
Sanitarije 130 € 200 € 400 €
Kada / tuš kabina 200 € 300 € 1000 €
Slavine 70 € 120 € 300 €
Elektrika 100 € 150 € 300 €
Lepak, fug masa, lajsne... 70 € 120 € 150 €
Kupatilski nameštaj 100 € 200 € 400 €
Ostali troškovi 200 € 200 € 200 €
Bojler - 130 € 300 €
Prozor - 200 € 200 €
Ukupno 1550 € 2540 € 4680 €

Kako uštedeti

Pošto je renoviranje kupatila nešto što se uglavnom planira, preporučujemo da pratite popuste i akcijsku ponudu u salonima keramike. Ako kupujete pločice na akciji, obavezno treba da nabavite malo veću količinu od potrebne, jer popust verovatno znači da se one više neće proizvoditi, ili da ih taj salon keramike neće više nabavljati.

Ušteda se može ostvariti i kupovinom keramičkih pločica u drugoj klasi. Te pločice su proizvedene na identičan način kao i one iz prve klase, ali je nakon pečenja gline utvrđeno da odstupanja u njihovim dimenzijama prevazilaze dozvoljene granice za prvu klasu. Prilikom ugradnje takvih pločica može doći do manjih problema, dešava se da se vide manje nesavršenosti. Kod ugradnje pločica druge klase veoma je bitno da majstor zna posao i da ima strpljenja. Od pomoći može biti nivelator za keramiku. Najbolje je da pre kupovine pločica konsultujete mišljenje majstora koji će te pločice ugrađivati.

Novac možete uštedeti i ako neki od poslova možete sami da obavite, ali vam to preporučujemo samo ako ste potpuno sigurni da ćete posao obaviti kvalitetno. Kada se renoviranje završi, ostaje samo utisak dobro ili loše obavljenog posla.
 



Zašto kaplje sigurnosni ventil bojlera
Zašto kaplje sigurnosni ventil bojlera

Sve češće se dešava da voda kaplje iz sigurnosnog ventila ispod bojlera u kupatilu. To se događa čak i kada je sve potpuno ispravno, a bojler i vodovodne instalacije novi.

Odlazak u salon keramike
Odlazak u salon keramike

Svaka poseta salonima keramike traje dugo, neretko satima, a onda dolazi do nervoze, pa često i do ishitrenih odluka - "ma uzmi ovo, samo da završimo". Pročitajte ove savete koji će vam pomoći da odlazak u salon keramike ne bude stresan.

Neprijatni mirisi u kupatilu
Neprijatni mirisi u kupatilu

Renovirali ste kupatilo, sve je ispalo kako ste zamislili. Sreću brzo mogu pokvariti neprijatni mirisi iz kanalizacije koji dolaze iz slivnika u podu.

Ostavi komentar: