Neprijatni mirisi u kupatilu

Neprijatni mirisi u kupatilu

Renovirali ste kupatilo, sve je ispalo kako ste zamislili. Sreću brzo mogu pokvariti neprijatni mirisi iz kanalizacije koji dolaze iz slivnika u podu.

Jedna od najvećih grešaka koje možete da napravite pri postavljanju novih vodovodnih i kanalizacionih cevi je da ugradite običan slivnik, onaj koji nije protočan.

Kolenasta konstrukcija slivnika služi tome da zadržava deo vode koju slivnik prihvata. Ta voda služi kao čep koji brani da se neprijatni mirisi iz kanalizacionih cevi vraćaju u kupatilo. Problem je što ta voda vremenom isparava ako je kupatilo relativno suvo, što je vrlo čest slučaj u današnje vreme kada ljudi imaju tuš kabine, paravane ili zavese koji štite kupatilo od prskanja vode.

Slivnik - standardni
Standardni slivnik
Slivnik protočni
Protočni slivnik

Idealno rešenje je da budete svesni ovoga pre renoviranja kupatila, pa da u pod ugradite protočni slivnik. To je slivnik koji je povezan sa odvodom lavaboa ili kade, tako da kroz njega voda stalno protiče. U tom slučaju vodeni čep u slivniku neće nikada ispariti i neprijatni mirisi se neće osećati u kupatilu.

Suvi slivnik
Suvi slivnik

Ako je ugradnja protočnog slivnika nemoguća, onda treba ugraditi suvi slivnik. To je slivnik koji ispod metalne rešetke ima klapnu koja je u normalnom položaju zatvorena, da bi sprečila povraćaj neprijatnih mirisa. U slučaju eventualne poplave, pritisak vode može da otvori ovu klapnu da bi voda otekla sa poda.

Ako ste se našli u situaciji opisanoj na početku teksta (renoviranje kupatila je već završeno), imate nekoliko rešenja:

  • Prvo (i jedino efikasno) je da postojeći slivnik konvertujete u suvi, tako što ćete ugraditi pomenutu klapnu ispod metalne rešetke.
  • Drugo rešenje je lupanje podnih pločica i zamena slivnika suvim slivnikom.
  • Treće rešenje je da s vremena na vreme dolivate vodu u slivnik i tako održavate vodeni čep.
     

 

 



Zašto kaplje sigurnosni ventil bojlera
Zašto kaplje sigurnosni ventil bojlera

Sve češće se dešava da voda kaplje iz sigurnosnog ventila ispod bojlera u kupatilu. To se događa čak i kada je sve potpuno ispravno, a bojler i vodovodne instalacije novi.

Odlazak u salon keramike
Odlazak u salon keramike

Svaka poseta salonima keramike traje dugo, neretko satima, a onda dolazi do nervoze, pa često i do ishitrenih odluka - "ma uzmi ovo, samo da završimo". Pročitajte ove savete koji će vam pomoći da odlazak u salon keramike ne bude stresan.

Bojler - saveti za ugradnju
Bojler - saveti za ugradnju

Bojler je jednostavna sprava, ali neki problemi sa njim su skoro nerešivi. O nekim sitnicama vezanim za bojler treba razmisliti pri renoviranju kupatila.

Ostavi komentar:
Odgovori
+ 1
Bora Drazic
5.2.2020. 20:34

Bravo za suvi slivnik to je najbolje resenje. Ista firma DB Metaleks proizvodi i "suve " Tus kanalice od 30 cm do 90 cm.