Bojler - saveti za ugradnju

Bojler - saveti za ugradnju

Bojler je jednostavna sprava, ali neki problemi sa njim su skoro nerešivi. O nekim sitnicama vezanim za bojler treba razmisliti pri renoviranju kupatila.

Pritisak vode

Najveći problemi u vezi sa bojlerima su pritisak vode i kamenac. Rešenje ovih problema bi moglo da bude postavljanje filtera i regulatora pritiska u predinstalacijama. Ovo rešenje je izvodljivo samo za one koji žive u kućama, mada o tome retko ko razmišlja. Na taj način se štite svi aparati u kući: veš mašina, bojler, baterije. Ako živite u zgradi, a pritisak u vodovodnoj instalaciji je prevelik, morate se obratiti vodovodnom preduzeću, da ugradi regulator pritiska kod vodomera na ulasku u zgradu.

U slučaju da nemate mogućnosti da postavite regulator pritiska u predinstalaciju, ugradite kvalitetan sigurnosni ventil za bojler. Zbog nepravilnog pritiska u našim instalacijama mnogi kupuju sigurnosni ventil od 9 bara.  Proverite u uputstvu proizvođača bojlera da li je to dozvoljeno. Standardno se uz neke bojlere (uglavnom italijanske) dobijaju sigurnosni ventili od 6 bara, jer je u drugim zemljama pritisak vode u instalacijama manji.

U nove zgrade se sve češće u kupatila ugrađuju sifoni za odvod viška vode iz bojlera. To i vama savetujemo ukoliko renovirate kupatilo. Ako je pritisak preveliki, sigurnosni ventil će stalno curiti, pa tu vodu valja negde odvesti.

Izbor bojlera

Izaberite bojler koji svojim kapacitetom i dimenzijama odgovara vašim potrebama. Pre kupovine bojlera pogledajte uputstvo, odnosno upoznajte se sa montiranjem i održavanjem. Bojleri sa prohromskim kazanom su danas pristupačni. Oni često imaju garanciju od 10 godina, tako da se njihova kupovina isplati.

Vredi razmisliti i o kupovini kombinovanog bojlera. On može da greje vodu standardnim električnim grejačem, ili iz spoljnog izvora tople vode. To je dobro rešenje zbog toga što je zimi, kada se kuća/stan greje, voda u bojleru ceo dan na temperaturi na kojoj i voda u radijatorima.

Saveti za ugradnju bojlera

Ugradnju bojlera možete poveriti profesionalcu, ali ako ste vični korišćenju alata, relativno lako ga možete i sami ugraditi/zameniti. Za kačenje bojlera na zid koristi se komplet šrafova za tu svrhu, koji neki proizvođači isporučuju i uz sam bojler. Na kutiji u koju je bojler zapakovan postoji šablon za bušenje rupa. Vodite računa da sve bude "u libeli".

Nakon fizičkog kačenja bojlera na zid, ostaje da se poveže na električnu i vodovodnu mrežu.

Prvo je potrebno zavrnuti sigurnosni ventil na dovodnu cev bojlera. Pazite na smer protoka vode označen na sigurnosnom ventilu. Onda je potrebno povezati dovod hladne i odvod tople vode sa priključcima u zidu. To se u praksi najčešće radi fleksibilnim crevima (brinoks creva). Naš je savet da izbegnete ugradnju ovakvih creva, jer ona vremenom mogu popustiti. Umesto njih, ugradite fleksibilne cevi od nerđajućeg čelika.

Kada povezujete bojler na struju, obavezno to radite u beznaponskom stanju. Posebnu pažnju obratite na provodnik za uzemljenje!

Održavanje bojlera

Naš savet je da se jednom godišnje bojler otvori i kazan očisti od kamenaca. Na taj način ćete produžiti radni vek bojlera, mada se retko ko bavi takvom preventivom. Svaki put kada otvorite bojler da biste ga očistili, obavezno zamenite sigurnosni ventil. Sigurnosni ventil treba proveravati bar jednom mesečno. On se proverava tako što se malo odvrne šraf ili slavina na njemu (u zavisnosti od konstrukcije ventila), a očekivano je da voda počne da curi. Ako se šraf ne može odvrnuti, ili voda ne curi, takav ventil treba obavezno zameniti!



Zašto kaplje sigurnosni ventil bojlera
Zašto kaplje sigurnosni ventil bojlera

Sve češće se dešava da voda kaplje iz sigurnosnog ventila ispod bojlera u kupatilu. To se događa čak i kada je sve potpuno ispravno, a bojler i vodovodne instalacije novi.

Odlazak u salon keramike
Odlazak u salon keramike

Svaka poseta salonima keramike traje dugo, neretko satima, a onda dolazi do nervoze, pa često i do ishitrenih odluka - "ma uzmi ovo, samo da završimo". Pročitajte ove savete koji će vam pomoći da odlazak u salon keramike ne bude stresan.

Neprijatni mirisi u kupatilu
Neprijatni mirisi u kupatilu

Renovirali ste kupatilo, sve je ispalo kako ste zamislili. Sreću brzo mogu pokvariti neprijatni mirisi iz kanalizacije koji dolaze iz slivnika u podu.

Ostavi komentar:
Odgovori
0
Lav Tolstoj
25.5.2021. 15:56

Postovanje Vama koji ste dali info u vezi bojlera montaze i dr. Sjajno...ali ja bih voleo da se bojleri izbace iz upotrebe jer to su bombe u stanovima kucama...topla voda solarni sistemi sa bojlerima po zgr. kucama itd...Ali niko jos nije izmislio da to bude bezbedno...sig.ventil i posude sa vodom itd nisu resenja nego automatski alarm ugraditi da stane bojler iskoci kao OSIGURAC I DA NE MOZE DA DODJE DO EXPLOZIJE...NIKOLA TESLA BOJLERI NAZALOST ON NIJE VISE ZIV...