Zašto kaplje sigurnosni ventil bojlera

Zašto kaplje sigurnosni ventil bojlera

Sve češće se dešava da voda kaplje iz sigurnosnog ventila ispod bojlera u kupatilu. To se događa čak i kada je sve potpuno ispravno, a bojler i vodovodne instalacije novi.

Problem sa kapljanjem vode iz sigurnosnog ventila ispod bojlera najčešće počne da se ispoljava nekoliko minuta po uključenju grejača bojlera. Kada voda počne da kaplje sa sigurnosnog ventila, većina prvo pomisli da je sigurnosni ventil neispravan, čak i ako je nov. Tada usledi zamena sigurnosnog ventila, ali se problem ne reši.

Sledeća stvar koju je logično pomisliti je da je bojler neispravan, pa čak i ako je nov. Kada kontaktirate proizvođače bojlera ili ovlašćene servisere, oni će vam "objasniti" da je sa bojlerom sve u redu i odbiti da ga zamene. Čak i ako bi vam zamenili bojler, to vam ne bi rešilo problem, voda bi i dalje kapljala iz sigurnosnog ventila.

Mnogi se iznenade, ali kapljanje ventila sigurnosnog bojlera je potpuno očekivano i ispravno ponašanje ovog ventila, ako je pritisak u instalaciji previsok, ili se voda u bojleru greje na preveliku temperaturu.

Sigurnosni ventil na bojleru ima nekoliko funkcija.

Zaštita bojlera

Sigurnosni ventil štiti bojler od prevelikog pritiska koji bi mogao da ga ošteti. Kada pritisak u instalaciji poraste do nivoa na koji je naštelovan (najčešće 6 Bar ili 9 Bar), sigurnosni ventil će se otvoriti, voda će iz njega početi da kaplje i na taj način će se smanjiti pritisak u bojleru. Ako se ovo ne bi dešavalo, preveliki pritisak bi negde morao da izađe, pa bi došlo do oštećenja kazana, ventila posle bojlera ili slavina...

Nepovratnost

Sigurnosni ventil ne dozvoljava da se voda iz bojlera vrati u vodovodnu instalaciju usled npr. nestanka vode. Na taj način se obezbeđuje da u vaš stan ne može da dospe voda iz komšijskog bojlera, koji možda i nije davno čišćen, pun je prljavštine, kamenca, bakterija...

Ujednačavanje pritiska

Sigurnosni ventil ujednačava pritisak vode u bojelru (koji raste kada se voda greje) sa onim u instalacijama.

Glavni uzrok problema

Po novim propisima, iza svakog vodomera, odnosno redukcionog ventila, obavezna je ugradnja nepovratnog ventila. Razlog tome je što se želi sprečiti da voda iz jednog stana ili kuće dospe u grugi stan ili kuću. To je potpuno ispravno, ali je upravo to izvor problema.

Kada se voda u bojleru greje, njen pritisak i zapremina rastu. Za kompenzaciju ove zapremine i smanjenje pritiska služi vazdušni čep na vrhu bojlera. Kada se i on napuni, a pritisak nastavi da raste, voda pokušava da se vrati u instlaciju hladne vode ispred bojlera. S obzirom na to da je voda teško stišljiva, a nema dovoljno prostora za povrat ovog "viška" vode u dovodnu instlaciju, pritisak u bojleru nastavlja da raste dok se on greje. Na kraju, kada pritisak dovoljno poraste, ta voda odlazi preko sigurnosnog ventila, da bi se bojler rasteretio.

Zar proizvođači bojlera stvarno ne mogu ništa da učine?

Zapravo, proizvođači bojlera bi mogli da povećaju vazdušni čep u bojleru smanjenjem dužine prelivne cevi (cevi za odvod tople vode) unutar bojlera. Ali, to bi dovelo do smanjenja realnog kapaciteta bojlera, što tržište ne bi prihvatilo sa oduševljenjem. Pošto su kupatila sve manja, danas se traži da bojleri imaju što veću zapreminu kazana, a što manje spoljne gabarite.

Da li mi možemo nešto da učinimo?

Možemo da pokušamo da smanjimo temperaturu na koju će bojler zagrevati vodu. To bi moglo da pomogne pod uslovom da je sve ispravno, a pritisak u dolaznoj instalaciji u okviru propisanih granica. Takođe, deo rešenja bi moglo da bude grejanje vode tokom dana, kada je najveća potrošnja vode i najmanji dolazni pritisak.

Za ovaj problem postoji nekoliko mogućih rešenja

Kapalica za sigurnosni ventil
Slika: Elit Inox

Prvo rešenje je da se ispod bojlera stavi "kapalica", odnosno sifon koji će prihvatati vodu koja kaplje iz sigurnosnog ventila i odvoditi je u unapred pripremljenu odvodnu cev od 1/2". Pripremu za ovakvo rešenje je potrebno izvršiti na vreme, odnosno, pri renoviranju kupatila treba dovesti cev u zidu koja će se koristiti za priključenje ovakvog sifona. Ovo je najelegantnije i najispravnije rešenje sa kojim možete da očekujete da ste trajno rešili problem. Zanimljivo je to što mnogo majstora uopšte ne zna da ovako nešto postoji. Čak i u najvećem broju prodavnica vodovodnog materijala u Beogradu, prodavci kažu da nikada nisu imali ovaj proizvod u asortimanu.

Ekspanziona posuda

Drugo rešenje je da se između bojlera i sigurnosnog ventila ugradi ekspanziona posuda koja će prihvatati višak pritiska i vode koji nastaju zagrevanjem vode u bojleru. Ovo je vizuelno najčešće potpuno neprihvatljivo rešenje,a i veilika je verovatnoća da nemate mesta da smestite ekspanzionu posudu ispod bojlera. Ako se odlučite za ovu opciju, trebaće vam boca čiji je kapacitet oko 10% od kapaciteta bojlera.

Treće rešenje je da na izliv iz sigurnosnog ventila nakačite crevo promera 6 mm i da ga sprovedete u neki postojeći odvod.

Kada je uzrok problema ipak u sigurnosnom ventilu?

Sigurnosni ventil treba obavezno promeniti u dva slučaja:

  1. ako voda sa njega kaplje čim se bojler napuni vodom (pod uslovom da je pritisak u instalaciji normalan), ili
  2. ako voda iz njega ne ističe kada se otvori ventil (podizanjem poluge ili odvrtanjem kapice).

U svakom slučaju, sigurnosni ventil treba da testirate bar jednom mesečno njegovim otvaranjaem (podizanjem poluge ili odvrtanjem kapice).

Zašto nije kapljlo sa starim bojlerom?

Ako promer cevi nije menjan i ako nismo ugrađivali dodatne nepovratne ventile, to znači da je stari sigurnosni ventil bio neispravan. Do neispravnosti ventila dolazvi vremenom zbog nagomilavanja nečistoća i kamenca. Sa novim bojlerom smo po pravilu stavili i novi ventil, koji onda kaplje. Zato, barem jednom mesečno proveravajte ispravnost sigurnosnog ventila.

Zašto ne kaplje u komšiluku?

Postoje 2 moguća odgovora: Prvi je da kod komšije voda kaplje na nekom drugom spoju ili ventilu i da se bojler tako rasterećuje pritiska. Druga mogućnost je da u komšiluku vodu greju na manju temperaturu nego vi, ili to čine tokom dana, a vi noću, kada je pritisak u dovodnim instalacijama veći.

Motiv za pisanje teksta su problemi sa kapanjem vode iz sigurnosnog ventila bojlera koje je sam autor teksta doživeo. U tekstu su korišćeni materijali sa Fejsbuk stranice Elit Inox.



Odlazak u salon keramike
Odlazak u salon keramike

Svaka poseta salonima keramike traje dugo, neretko satima, a onda dolazi do nervoze, pa često i do ishitrenih odluka - "ma uzmi ovo, samo da završimo". Pročitajte ove savete koji će vam pomoći da odlazak u salon keramike ne bude stresan.

Neprijatni mirisi u kupatilu
Neprijatni mirisi u kupatilu

Renovirali ste kupatilo, sve je ispalo kako ste zamislili. Sreću brzo mogu pokvariti neprijatni mirisi iz kanalizacije koji dolaze iz slivnika u podu.

Bojler - saveti za ugradnju
Bojler - saveti za ugradnju

Bojler je jednostavna sprava, ali neki problemi sa njim su skoro nerešivi. O nekim sitnicama vezanim za bojler treba razmisliti pri renoviranju kupatila.

Ostavi komentar:
Odgovori
0
Jovo
3.5.2024. 20:27

Gluposti da je to zbog nove instalacije i da je na starom sistemu curelo negde .otvorite cesmu i uklj bojler isto ce da curi . Koji je razlog jos nisam provalio ali svakako ne treba stavljati 10bara sigurnosni ventil ako je radni protisak bojlera 6 .Sigurnosni ventil trwba biti 6 ili manje bara ili dodje do ostecenja bojlera

Odgovori
0
Daniel Unger
24.10.2023. 21:26

Odličan članak!

Odgovori
0
Nikola s
3.2.2022. 17:21

Samo da navedem problem koji još moze ovu pojavu da izazove, termoradov bojler, još neznam uzrok, ali vazdusni čep koji po pravilu treba uvek da se nalazi iznad cevi za toplu vodu, na vrhu bojlera, je iscurio! Zasto, još cu da pogledam, ali prvo sto sam uradio, ispustio vodu na toploj do prelivne, pustio da vazduh udje kroz sigurnosni ventil, zatvorio toplu i tek onda pustio hladnu. Sad nemam taj problem, ali videcu dokle! Mislim da ipak nije normalno da bojler curi na ventilu! To ukazuje na prevelik pritisak i nedostatak tog vazdušnog čepa, ili je iscurio ili nepravilno napunjen bojler...

Odgovori
+ 2
Aleksandar Ivanovic
24.2.2021. 11:11

Da li je mozda rešenje koju mi je ponudio jedan od "vrsnih" vivovodzija...staviti nemački sigurnosni ventil na 12 bara?

Odgovori
+ 3
Bojan Miljević
30.5.2023. 08:28
Time se gubi svrha ventila na bojleru. On treba da otpusti pritisak kada u bojleru dođe do nepredviđene situacije (npr. pregorevanje termostata).
Odgovori
+ 5
Nebojsa Adzemovic
9.2.2021. 21:18

Postovani, posedujem Termoradov bojler 80l star god dana od 6 bara radnog pritiska i sigurnosni ventil od 10 bara. Posle renoviranja kupatila poceo je da curi na sigurnosnom ventilu. Pritisak u mrezi ok 4 bara. Posto mi se desavaju potpuno iste stvari kao u tekstu, zanima me sta mislite da li bi zamena bojlera drugog proizvodjaca resila problem? Posto sam video da postoji Bosch bojler radnog pritiska 8 bara? Hvala ubapred.

Odgovori
+ 2
Bojan Miljević
13.2.2021. 00:13
Za to je ipak najbolje da se posavetujete sa vodoinstalaterom.
Odgovori
+ 2
Bojan Radenkovic
20.1.2021. 02:04

Postovani, Da li je kapanje na sig ventilu pored svega sto ste naveli u tekstu moze da izazove i npr lose povezana instalacija, na bojleru sve povezano po semi, a na tasteru/prekidacu zamenjena mesta nuli i uzemljenju?!

Odgovori
+ 3
Bojan Miljevic
22.1.2021. 00:40
Električna instalacija ne može izazvati curenje iz bojlera. Problem je vezan isključivo za pritisak vode.