Renoviranje kupatila - redosled operacija

Renoviranje kupatila - redosled operacija

Da se renoviranje kupatila ne bi pretvorilo u noćnu moru, morate znati šta sve treba uraditi i kojim redom.

Renoviranje kupatila započinje skidanjem starih sanitarija i obijanjem pločica. Taj bučan i prljav posao obavlja vodoinstalater, uglavnom za jedan dan.

Problem koji ostaje posle toga je velika količina šuta koji treba spakovati, izneti i pravilno odložiti. Predlažemo vam da ovo unapred dogovorite sa vodoinstalaterom. Ako želite da uštedite novac i budete sigurni da će šut biti odložen na odgovarajuće mesto, komunalna preduzeća u svim gradovima nude uslugu odvoženja šuta po povoljnim cenama.

Nakon toga treba zameniti vodovodne i kanalizacione cevi u kupatilu. Naravno i to radi vodoinstalater, a posao se obično završava za oko 2 dana.

Nakon njega, ili paralelno sa njim, radi električar na zameni električnih instalacija za bojler, veš-mašinu, osvetljenje. Danas se u mnoga kupatila ugrađuje i ozvučenje, dodatne utičnice za struju…

Kada su cevi i kablovi zamenjeni, treba omalterisati zidove, poravnati pod i uraditi hidro-izolaciju. Time se mogu baviti i vodoinstalater i keramičar, ali obavezno se dogovorite sa majstorima unapred ko će to da uradi. Ovaj posao obično odnese još jedan dan. Na ugradnju hidro-izolacije obratite posebnu pažnju, da posao renoviranja kupatila ne bi bio uzaludan.

Sledeći korak je lepljenje keramičkih pločica. Ovaj posao obavlja keramičar, a dužina izvođenja radova zavisi od mnogo faktora: veličine i klase pločica, veličine kupatila, veštine majstora, kvaliteta lepka, postavljanja dodatnih elemenata (npr. lajsni, bordura)... Kada se lepak osuši, keramičar fug masom popunjava prostor između pločica (fugovanje).

Vodoinstalater se vraća još jednom u kupatilo da bi postavio sanitarije. Ovaj posao podrazumeva bušenje rupa, može biti malo bučan i prašnjav. Obično se završava za par sati.

Na kraju preostaje da se vidljive cevi zatvore gips pločama, da se okreči plafon i postave utičnice i rasveta.



Zašto kaplje sigurnosni ventil bojlera
Zašto kaplje sigurnosni ventil bojlera

Sve češće se dešava da voda kaplje iz sigurnosnog ventila ispod bojlera u kupatilu. To se događa čak i kada je sve potpuno ispravno, a bojler i vodovodne instalacije novi.

Odlazak u salon keramike
Odlazak u salon keramike

Svaka poseta salonima keramike traje dugo, neretko satima, a onda dolazi do nervoze, pa često i do ishitrenih odluka - "ma uzmi ovo, samo da završimo". Pročitajte ove savete koji će vam pomoći da odlazak u salon keramike ne bude stresan.

Neprijatni mirisi u kupatilu
Neprijatni mirisi u kupatilu

Renovirali ste kupatilo, sve je ispalo kako ste zamislili. Sreću brzo mogu pokvariti neprijatni mirisi iz kanalizacije koji dolaze iz slivnika u podu.

Ostavi komentar: